2012. szeptember 1., szombat

Rétesháromszögek

A következő receptet akár sima rétesként is elkészíthettem volna, de így sokkal mutatósabb.
Klasszikus meggyes-mákosat, és kevésbé klasszikus mandulalikőrös fűszeres diós-körtéset (leírni is hosszú...) készítettem.

Hozzávalók:

7-8 db réteslap
(Én a Tante Fanny teljes kiőrlésű-jét használom)
vaj + tejszín vagy tejföl (a sütés előtti megkenéshez)

Meggyes-mákos töltelékhez:

330 g darált mák
4 evőkanál zabkorpa
4 marék meggy
16 evőkanál tej (lehet helyettesíteni a meggy levével)
4 evőkanál folyékony édesítő (vagy xilit)

A hozzávalókat összekeverjük és állni hagyjuk, hogy a zabkorpa megszívhassa magát a tejjel.

Diós-körtés likőrös töltelékhez:

5 közepes méretű körte
1 evőkanál vaj
1 bögre darált dió
2 evőkanál zabkorpa
1 kávéskanál fahéj
fél-fél kávéskanál őrölt szegfűszeg és gyömbér
1 evőkanál citromlé
3 evőkanál Amaretto
1 evőkanál folyékony édesítő (vagy xilit)

A körtét a fűszeres, citromleves, édesített vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a mandulalikőrt, a diót és a zabkorpát. Hagyjuk kihűlni.

Elkészítés:


1. A réteslapot 3 csíkba vágjuk, és a tölteléket háromszög alakba rendezzük rajta.
2. A réteslapot ráhajtjuk a töltelékre és addig hajtogatjuk, amíg el nem fogy a tészta.
3. Ha a tésztacsík végénél tartunk, az utolsó hajtás előtt megkenjük a tésztát olvasztott vajjal, hogy összetapadjanak a lapok.
4. A kész háromszögek tetejét is lekenjük olvasztott vaj és egy kevés tejföl vagy tejszín keverékével.
5. Légkeveréses sütőben, 180 fokon, 25 perc alatt készre sütjük.

Nekem ebből az adagból 24 db háromszög lett. Ha valaki tésztásan jobban szereti a rétest, akkor duplán hajtsa a lapokat, ez így ebben a verzióban inkább a töltelékről szól. Viszont a dupla lapokat ne felejtsük el az illesztésnél vajjal megkenni, különben szétcsúsznak.
Ha a töltelék túl nedvesre sikerült zabkorpát, ha túl szárazra, akkor tejet adjunk hozzá.

Meggyes-mákos

Diós-körtés






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése