2. 30-80 cm magas, a lenfélék családjába tartozó egyéves növény, amelynek tojás alakú barna magjait gyógyászati célokra használják.
Hogy mire jó? Inkább: Mire nem?
3. A legtisztább esszenciális olajforrás a szervezetünk számára. Ha a közönséges zsírok helyett, ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk, megakadályozza a koleszterin lerakódását. Jó hatással van az izomrendszerre is.
4. Serkenti az agyműködést, gyógyírt nyújt a légutak gyulladásos megbetegedései ellen, fogyasztásával tehermentesül a máj, ami szép bőrt eredményez, illetve gyógyír olyan bőrbetegségekre, mint az ekcéma.
5. Kanadai kutatók eredményei alapján segít a mellrák elleni közdelemben.
6. A lenmag aktivizálja a bélmozgást, de nem okoz hasmenést. Megduzzad a bélben, és kimossa a felesleges koleszterint. Olyan anyagot is tartalmaz, ami csökkenti a gyomorsav romboló hatását. Gyorsítja az anyagcserét, ami elősegíti a zsírégetést, ezáltal pedig feszesebb lesz a bőrünk, csökkennek a ráncok.
7. Cukorbetegek számára is hasznos táplálék, mivel szabályozza a vér glukóz szintjét.
8. Rovarcsípés esetén: Az őrölt lenmagból készített pép képes minden mennyiségű, csípés útján a szervezetbe került, mérget kiszívni. Bőrgyulladás esetén is hatásos.
9. Ajánlott mennyiség: 1-2 evőkanál / nap (max. 20 g)
10. Kéksav tartalma miatt gyerekeknek ne adjuk. Befolyásolhatja a gyógyszerek felszívódását, így 2 órás szünettel alkalmazzuk. Tilos alkalmazni bélelzáródás, gyomor-bélrendszeri szűkületek esetén.
Használata
10. + 1 Gyulladásra, csípésre pépet készítünk az őrölt lenmagból. Egy kevés őrölt, félig őrölt vagy egész lenmagot a reggelinkbe is becsempészhetünk. Hidegen sajtolt olaj formájában salátákra, hidegen tálalt ételekre locsolhatjuk. 1-2 evőkanállal belecsempészhetjük a süteményekbe, kenyerekbe is. Őrölt formájában pl. a paleo konyha a lisztet helyettesíti vele.
10. + 2 Székrekedés esetén teát készíthetünk: 2 evőkanál frissen összetört lenmagot, 3 dl vízben hagyjuk állni 20-25 percig, majd kissé felmelegítjük és leszűrjük. Kortyonként fogyasztjuk.
Források:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése