2012. augusztus 22., szerda

Citromos Diós Csiga






A következő átalakított receptet az egyik kedvenc blogomról, Limarától lestem el.

Az első kelt tésztás recept, amit megpróbáltam egészségesebben elkészíteni, de nem okozott csalódást. A tésztája puha szivacsos, igazi kelt tészta. Bár a töltelék elég skótosra sikeredett, legközelebb nem fogom sajnálni a diós-fahéjas-vajas (de természetesen cukormentes) tölteléket.








Hozzávalók:

Tésztához:

- 200 g tönkölybúza fehér liszt
- 250 g MasterMix (vagy bármilyen más szénhidrát csökkentett liszt)
- 50 g búzasikér
- 1 teáskanál cukor (az élesztő miatt)
- 2 evőkanál folyékony édesítő
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 3,5 dkg élesztő (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő szárított élesztő)
- 3 dl langyos tej
- 3 egész tojás (+ egy egész tojás a megkenéshez)
- 70 g olvasztott vaj
- 3 teáskanál citrom aroma (vagy 1 citrom reszelt héja)

Töltelékhez:

- 200 g dió
- 70 g olvasztott vaj
- 2 evőkanál folyékony édesítő (vagy 150 g porcukornak megfelelő mennyiségű xilit)
- 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

A hozzávalókat bedobáljuk egy kenyérsütő gépbe, ennek híján is ugyanaz a teendő: dagasztjuk, kelesztjük.
Kb. 1 óra elteltével, ha a tészta duplájára kelt, kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra, téglalap alakúra. A tetejét megkenjük jó vastagon az édesítővel elkevert vajjal, majd a fahéjjal elkevert dióval. A téglalap hosszabb oldaláról kezdve mindkét oldalt a tészta közepéig tekerjük, majd 3 ujjnyi vastag szeleteket vágunk. A szeleteket oldalukra fordítjuk és picit lenyomkodjuk. 15-20 percig sütőpapíron állni hagyjuk, majd felvert tojással lekenjük (az oldalát is). 15 perc alatt, 180 fokon készre sütjük.
Mielőtt kivennénk a sütőből, felforralunk 1 dl tejet, és ezzel megöntözzük a sütőből forrón kivett csigákat. Nem kell félni, ha egy picit eláznak, mert később beszívják a tejet, és így nem fognak megkeményedni.
Aki még citromosabbra szeretné belekeverheti a tejbe egy fél citrom levét, reszelt héját, vagy tehet bele citrom aromát is.
Én azért használok citrom aromát, mert nem bízom a citrom héjának vegyszermentességében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése