2012. szeptember 14., péntek

Fekete Kenyér

A 101 Cookbooks a forrása ennek a receptnek, ahol Black Bread néven lehet megtalálni. Kicsit átalakítottam, annyiban, hogy kenyérliszt helyett tönköly fehér lisztet, illetve szénhidrát csökkentett lisztkeveréket használtam. A megnövekedett rosttartalom miatt így több vizet, és kevesebb lisztet tettem bele, nehogy száraz legyen a tészta.

Kezdő életmódváltók, akik csak most ismerkednek a barna, teljes kiőrlésű kenyerekkel, illetve hagyománykedvelők, ne próbálkozzanak vele. Ebben a kenyérben ugyanis van répa, kakaó, kávébab... Ínyenceknek annál inkább ajánlom!

Hozzávalók (egy 30 cm hosszú őzgerinc formához)

3 teáskanál száraz élesztő
400 ml langyos víz
1 teáskanál barna cukor vagy nádcukor

2 evőkanál holland kakaó
2 evőkanál frissen őrölt espresso kávébab
3 evőkanál méz (70 ml)
3 teáskanál köménymag (+ tetejére)
3 evőkanál vaj
2 teáskanál tengeri só

2 közepes méretű (150 g) répa, reszelve
150 g rozsliszt
300 g tönköly fehér liszt
100 g szénhidrát csökkentett liszt

olívaolaj vagy vajspray a sütőpapír lekenéséhez
2 ek. író (tejjel vagy vízzel helyettesíthető)

Elkészítés

1. Az élesztőt a langyos vízben cukorral felfuttatjuk.
2. A liszt és répa kivételével mindent egy teflon edénybe mérünk és összeolvasztunk.
3. Ha ez a keverék langyosra hűlt, egy tálba öntjük és fokozatosan, váltogatva adjuk hozzá a liszteket és az élesztőt, majd végül a répát. (dagasztófejes kézi mixerrel)
4. Ha egy homogén, lazább szerkezetű tésztát kaptunk, letakarjuk és 1-2 óráig állni hagyjuk.
5. A sütőformát kibéleljük szilikonos sütőpapírral, és lefújjuk vajsprayvel.
6. A tésztát lisztes kézzel áthelyezzük a formába, majd ismét 1 óra kelesztés következik.
7. Ha megkelt a tetejét megkenjük íróval,  megszórjuk római köménnyel, és bevagdossuk.
8. 20 percig 220°C-on, 20 percig pedig 180°C-on sütjük légkeverésen.

A második kelesztés közben


Sütés előtt


Sütés után 



Megjegyzések

Ha valaki nem szereti a kávé, kakaó ízét nyugodtan kihagyhatja.
Ha attól félünk, hogy nem kel meg kellően a kenyér, adjunk a tésztához 1-2 evőkanál búzasikért!

2 megjegyzés:

  1. Jaj, ez nagyon guszta :)! Mihez hasonló az íze, csak kíváncsiságból? Ezt tuti kipróbálom :), viszont lehet hogy ki kell hagynom a kávébabot mivel itthon nem szokott lenni, nem szoktam inni, vagy lehet hogy instanttal helyettesítem (viszont rossz lenne instant kávéval elcsúfítani :(...)

    VálaszTörlés
  2. Az íze konkrétan semmihez nem hasonlít, elég sajátos ízvilág, éppen ezért szerintem valami semlegesebb krémmel finom, mondjuk valamilyen túrókrém, sajtkrémek. Egyébként, láttam olyan black bread receptet is, amiben instant kávé volt, úgyhogy szerintem ez nem fogja elrontani ;-)

    VálaszTörlés