2012. szeptember 12., szerda

Vörös Bársony Torta Krémsajttal

A Red Velvet Cake vagyis Vörös Bársony Torta egy igazi, tradicionális amerikai sütemény, vörös-kakaós piskótából, krémsajtos töltelékkel. Nálunk nem igazán elterjedt, de Amerikában gyakran készítik cupcake-ként is, magyarul tündértortaként (bár így ritkán emlegetjük). A cupcake egy olyan muffin, aminek valamilyen krém van a tetején. A recept Buddy Valastro-tól származik, kicsit átírva.

Hozzávalók (kb. 25 muffinhoz, vagy egy 22 x 5 cm-es tortaformához)

  • Tésztához

2 és 1/4 csésze liszt (süteményliszt)
1 evőkanál holland kakaópor
1/2 teáskanál só
110 g vaj
1 csésze cukor
2 nagy tojás
2 evőkanál vörös ételszínezék
1 teáskanál vanília aroma
1 csésze író (házilag is elkészíthető: 1 csésze tejhez 3 teáskanál 10%-os ecetet adunk, és 10 percig állni hagyjuk)
2 teáskanál ecet
1 teáskanál szódabikarbóna

  • Krémsajthoz

3 x 200 g krémsajt
100 g szobahőmérsékleten kiolvasztott vaj
1 teáskanál vanília aroma
2 csésze átszitált porcukor (lehet helyettesíteni folyékony édesítővel)

Elkészítés

1. A tésztához a vajat és a cukrot, sót habosra verjük kézi mixerrel.
2. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a színezéket és a vanília aromát.
3. 3 részre osztva felváltva adjuk a keverékhez az átszitált liszt és kakaó keverékét, valamint az írót.
4. Egy külön edényben összekeverjük az ecetet a szódabikarbónával és hozzáadjuk a tésztához.
5. Egy muffin sütő tepsit kibélelünk muffin papírral és egy papírba egy fagylaltoskanálnyi adagot mérünk.
6. 30 perc alatt 180°C-on készre sütjük.

7. A krémsajtot és a vajat, aromát kézi mixerrel 30 másodpercig összedolgozzuk.
8. Hozzákeverjük a porcukrot, de vigyázzunk, mert minél tovább verjük a kézi mixerrel, annál folyósabb lesz az állaga.

9. Ha a muffinok kihűltek, mindegyik tetejére egy fagylaltos kanállal adagolunk krémsajtot, és kenőkéssel rásimítjuk az egész muffinra.
10. A legjobb, ha egy éjszakát hűtőben van tálalás előtt, hogy a krém egy picit megkeményedjen.


Tortaként elkészítve


Cukormázból készült rózsákkal




2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen és gusztán sikerültek, én a krémsajtos krémet akár önmagában is megenném, ha megtehetném :p, nagy önkontrollra lenne szükségem hahaha XD

    VálaszTörlés
  2. Ó igen, ha krémsajtról van szó: még az angyalok is bűnbe esnek:D

    VálaszTörlés