2012. szeptember 4., kedd

Gluténmentes Mandula Kenyér

A paleo diétába is beilleszthető ez a mini kenyér, ami búzaliszt helyett mandulából és lenmagból készül. 
A recept forrása az Elana's pantry, ahol Elana méz helyett agave nectarral készíti. Illetve, az ő verziójában van egy cream of tartar nevű hozzávaló, amit a magyar receptekben manapság nem sűrűn látni, de ezt lehet helyettesíteni. A sztaki szerint a cream of tartar = tisztított borkő, és nem összetévesztendő a borkősavval. A sütőpor fő alkotói a szódabikarbóna és a tisztított borkő. A borkövet a gasztronómiában többek között a tészták, sütemények lazítására, tejszínhab, tojásfehérje habjának stabilizálására használják. A cream of tartar egy savas környezetet teremt a szódabikarbónának és így együtt kölcsönhatásba lépve egy könnyebb, magasabb tésztát eredményeznek. Ezt a savas környezetet más hozzávalóval is kiválthatjuk pl. citromlé vagy ecet. Én teljesen kihagytam a receptből.


Hozzávalók

1 csésze mandulaliszt
3/4 csésze lenmagliszt 
1/2 teáskanál tengeri só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
3 tojás
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál nyírfacukor
1-2 evőkanál köménymag
2 teáskanál szőlőmagliszt (kihagyható)
1/4 csésze víz
1 teáskanál méz

Elkészítés

Először a száraz majd a nedves hozzávalókat keverjük össze külön, és csak utána az egészet, ezután adjuk hozzá a köménymagot. Egy kb. 15 x 10 cm-es mini kenyérsütő formát (vagy ilyen méretű jénait) kibélelünk szilikonos sütőpapírral, lekenjük nagyon vékonyan olívaolajjal, és belesimítjuk a tésztát. Légkeverésen, 190 fokon 35 percig sütjük.

Megjegyzés

Az ilyen kenyereknél általában az szokott lenni a gondom, hogy összeesik, a közepe nem sül meg eléggé, miközben a héja már enyhén szólva is ropogósra sült. Ennél a kenyérnél ezt nem tapasztaltam: mindenhol kellőképpen átsült, megemelkedett, nem morzsálódott, szeletelni is egyszerű volt. És nem mellesleg, nagyon finom lett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése