2012. szeptember 28., péntek

Fűszeres Magyaros Lencseleves

Ezt a receptet a Szépetty blog tulajdonosától kaptam pár héttel ezelőtt és már alig vártam, hogy kipróbálhassam. Persze, mivel a sütés-főzések során mindig elvesztem az önkontrollt - legyen bármi a receptben - 99.9% esély van rá, hogy át fogom alakítani. 
A hagyományos lencselevesbe borsot, kevés pirospaprikát, sót teszünk, és tejföllel tálaljuk. Ebben az Ági módra elkészített lencselevesben ennél jóval több van: kakukkfű, majoránna, fokhagyma, babérlevél. Én kiegészítettem még: füstölt szalonnával, szőlőmagolajjal, egy bio zöldségleveskockával - Vegeta helyett - friss zöldség hiányában, és egy zablisztes rántással.

Miért jó a lencse?
  • Olcsó, bármelyik élelmiszerboltban beszerezhető. 
  • Magas a fehérje-, és aminosav tartalma.
  • Jelentős A-vitamin (szem), B1-vitamin, Kálium, Vas forrás.
  • Egy csészényi lencse a napi Folsav-szükségletünk 90%-át fedezi, így várandósoknak kifejezetten ajánlott fogyasztása, hiszen a legutóbbi évtizedben végzett kutatások szerint, nagymértékben csökkenti a magzati fejlődési rendellenességek kockázatát.
  • És a legfontosabb: szerencsét hoz, mivel elkészítés közben a szemek úgy pörögnek, akárcsak az aprópénz.
Miért jó a lencseleves?
  • A magyar konyha legjellemzőbb elkészítési módszereivel készül: hagymás-füstölt alap, lisztes-paprikás rántás, tejfölös dúsítás.

Hozzávalók

250 g előző este beáztatott lencse
1 nagy fej vöröshagyma
szőlőmagolaj (vagy olívaolaj)
1 kis darab füstölt szalonna
2 gerezd fokhagyma
1 (bio) zöldségleves kocka
2 db babérlevél
1 kávéskanál kakukkfű
1 kávéskanál majoránna
1 kávéskanálnyi frissen őrölt fekete bors
tengeri vagy Himalaya só ízlés szerint
1-2. evőkanál zabliszt (rántáshoz)
2 kávéskanál piros fűszerpaprika
2 dl víz
1-2 evőkanál citromlé
tejföl, pirított kenyérkocka a tálaláshoz

Elkészítés

1. A felkockázott hagymát és füstölt szalonnát olajon üvegesre pároljuk. 
2. Hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát és a beáztatott lencsét, majd felöntjük 2 l vízzel. (Vagy annyi vízzel, hogy ellepje a lencsét, később pedig tetszés szerint hígíthatjuk a levest.)
3. Beledobjuk a zöldségleves kockát, a babérleveleket, megszórjuk a kakukkfűvel, majoránnával, borssal, sóval, majd addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul. Ez kb. 30-60 perc.
4. Ha a lencse megpuhult, elkészítjük a rántást: Egy külön edényben olajat melegítünk, megszórjuk zabliszttel, és végül a fűszerpaprikával. Egy merőkanálnyit merünk a félkész levesből, hozzáadjuk a rántáshoz, és csak ezután keverjük a rántást a levesbe. 
5. Még 5-10 percig kevergetve főzzük, a végén belekeverjük a citromlevet.
6. Tejföllel, esetleg pirított kenyérkockával is dúsíthatjuk. 


*Egy monda Mátyás királyról és a lencséről


Vérré válik, mint barátban a lencse


Azt mondják Mátyás királyunk felől: hogy két barátot csak azért záratta bé szobáinak egyikébe: mert nála elöljárójok ellen azt merték megpanaszolni: hogy őket örökké lencsével tartja. Ezeket a' király egy-két nap megkoplaltatván, harmadnapra lencsét adattatott nékik, megparancsolván a' lencsehordó inasnak: vigyázna a' fráterekre: mit szóllanának együtt. Ezek a' lencséhez hozzálátván, azt jóízűen megették. Hogy az inas (ki deákúl nem tudott) szavokat meg ne értené, azt mondották magyaros deáksággal: Véréválet; azaz: bizon jó. Ezzel a' szolga urához visszamenvén, azt mondotta neki: hogy a' barátok jóízűen megették legyen a' lencsét, szünetlen azt mondván: hogy vérréválik bennök.

Dugonics András

1 megjegyzés:

  1. Ez talán edig a kedvenc bejegyzésed (nem csak azért mert az egyik receptemet alakítottad át :p), de azért, mert ki gondolta volna hogy ennyi szép és jó dolog fűződik a lencséhez, sokat tanultam ebből az átalakításból, legközelebb én is kipróbálom rántással, tejföllel (lehet hogy pont most ezen a héten mivel van pont egy csésze lencsém még a zacskóban :))

    VálaszTörlés