2012. december 31., hétfő

Zabfasírt Franciasalátával

A Wikipédia szerint a fasírt az egyik leggyakrabban fogyasztott húsétel. Hidegen majonézes saláták mellé, vagy főzelékekhez fogyasztjuk leggyakrabban. A franciasaláta elnevezése ellenére, nem francia, hanem magyar eredetű. A franciasaláta maradékból készül: levesben főtt zöldségekből. Szoktak még hozzáadni zöldborsót, csemegeuborkát, és persze mindezt egy majonézes dresszinggel öntik le. Én egy kicsit módosítottam a recepten. A fasírt pulykából, ázott zsemle helyett zabpehellyel, a franciasaláta pedig tartármártással, almával, mélyhűtött franciasaláta zöldségkeverékkel készül.

Zabfasírt

1 kg darált pulyka alsó-, vagy felső comb
1 reszelt vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
4 marék zabpehely
1 tojás
1 teáskanál pirospaprika
2 csapott teáskanál só
1 kávéskanál őrölt bors
1 teáskanál őrölt kömény
(1 teáskanál petrezselyem)

A darált húst, hagymákat, zabpelyhet, fűszereket, tojást összekeverjük és gombócokat formázunk a masszából. Forró olajban kisütjük.

Franciasaláta

1 kg franciasaláta zöldségkeverék (mélyhűtött)
2 közepes alma
450 g tejföl*
2 tojás sárgája
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál mustár
1 teáskanál folyékony édesítő
1 teáskanál citromlé
egy csipet só

A zöldségkeveréket megpároljuk és kihűtjük. A tejfölt, tojás sárgáját, olívaolajat, mustárt, édesítőt, citromlevet, sót egy nagyobb tálban összekeverjük. A kihűlt zöldségeket a nagyobb tálban összekevert tartármártásba forgatjuk. A két közepes almát, meghámozva, apró kockákra vágjuk és ezt is a keverékhez adjuk. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.  

*A tejföl mennyisége nem kell, hogy feltétlenül 450 g legyen. A tejföl csak a mártás mennyiségét adja meg. Értelemszerűen több tejföl, több mártás. A lényeg, hogy maradjunk 300-500 g között.

Források

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése