Nemrégiben figyeltem fel az osztrák, ill. német receptekre. Mégpedig azért, mert az esetek 99 százalékában az arányok tökéletesek, és nincs szükség változtatni a recepten, ahhoz, hogy elsőre jól sikerüljön.
Ez esetben egy német Schmandkuchen-t készítettem, almával. A Schmand magyarul tejfölt jelent, a Kuchen pedig süteményt. A sütemény 4 rétegből áll össze: 1. tészta-alap, 2. forró vaníliapuding, 3. sorba rendezett almaszeletek, 4. tejfölös öntet. Ízre talán a Máglyarakáshoz tudnám hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy ennek kelt-tészta alapja és tojásfehérje helyett tejfölös-pudingos teteje van.
A lisztet és az édesítést természetesen most is a saját szabályaim szerint oldottam meg.
1. Tészta-alap
- 1 csomag száraz élesztő
- 150 ml meleg tej
- 200 g tönköly fehér liszt
- 145 g zabpehely liszt
- 30 g búzasikér
- 50 g puha vaj
- 1 tojás
- 1 csipet só és cukor
Az élesztőt, meleg tejet, cukrot, 100 g tönköly lisztet összekeverjük egy dagasztókéssel, vagy kenyérsütőben és 20 percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a tészta-alap maradék hozzávalóit is, és tésztát dagasztunk, 60 percig kelesztjük.
2. Vanília Puding
- 1 csomag vanília puding
- 500 ml tej
- folyékony édesítő (1-2 evőkanál)
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
Elkészítünk egy vaníliapudingot (a tasak utasítása szerint), és még forrón belekeverjük a felvert tojásokat. Félretesszük.
3. Alma
- 1 kg almát meghámozunk, félbe vágjuk, eltávolítjuk a magházukat, és nagyjából egyforma szeletekre vágjuk.
- 1 citrom levével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.
4. Tejfölös Öntet
- 250 g 20%-os tejföl
- 2 evőkanál méz
- 3 egész tojás
- 1 vanília rúd kikapart belseje (alhagyható
- barna cukor a megszóráshoz
A tejfölt, mézet, tojásokat összekeverjük. Félretesszük.
5. Ha mindent előkészítettünk, és közben a tésztánk is megkelt, már csak össze kell állítanunk és mehet is a sütőbe. Ehhez, a megkelt tésztát duplán rétegezett sütőpapírra borítjuk és egy nyújtófával gáztepsi nagyságúra nyújtjuk. Ha kész beleemeljük a gáztepsibe és kihúzzuk a tésztát, hogy mindenhol egyenletesen fedjen. Megkenjük a vaníliapudinggal. Az almaszeleteket csíkokban felsorakoztatjuk a pudingon. Végül megkenjük a tejfölös öntettel. Légkeverésen, 160°C-on 40-45 percig sütjük a sütő legalsó rácsán/sínén. Az utolsó 5 percben kivesszük és megszórjuk barna cukorral, így fejezzük be a sütést.
A recept forrása: brigitte.de - Apfel-Schmandkuchen
Very good.
VálaszTörlés