Nem
szeretném felsorolni, hogy hány féle dzsemfix, befőzőcukor, befőtt tartósító
van forgalomban. Felesleges dolgok, amiket el akarnak adni nekünk. Idézem az egyik márka hivatalos honlapjáról:
„A ... Dzsemfix
1:1 segítségével könnyen és gyorsan készítheti el kedvenc, hagyományosan édes
lekvárjait és dzsemjeit. A termékkel 1000 g gyümölcs dolgozható fel 1150 g
cukor (!!!!) hozzáadásával.”
Aki cukrot
akar enni, nyugodtan ki is hagyhatja a gyümölcsöt és a többi hozzávalót.
Illetve, aki ennyi cukrot hozzáad a lekvárjaihoz, annak felesleges Dzsemfixet
használnia, ugyanis a cukor önmagában tartósít. Ha valakit érdekel a dolog
mechanikája, ezen az oldalon
megtalálja.
Nagyanyáink cukorral, esetleg szalicillal és a légmentesítés technikájával tartósítottak. Egy egészséges házi cukormentes lekvár
elkészítéséhez én a következőket használom:
-gyümölcs
-folyékony édesítő vagy xilit, vagy mindkettő
-egy fél citrom kifacsart leve a szép szín érdekében
-késhegynyi szalicil
A legutóbbi alkalommal
eperlekvárt készítettem, a következőképpen:
1. 3 kg epret megtisztítunk és egy nagy fazékba öntjük.
2. Addig főzzük, amíg a gyümölcsdarabok a meleg hatására össze nem esnek, és lekvárszerűvé olvadnak.
3. Ekkor hozzáadjuk az édesítőt vagy xilitet (esetemben ez 5 ek. folyékony édesítő és 2 ek. xilit volt) ízlés szerint, illetve egy fél citrom kifacsart levét.
4. A gyümölcs tetején keletkező habot folyamatosan leszedegetjük. Az üvegekbe sem kerülhet hab, mivel befolyással lehet a lekvárunk tartósságára, színére, ízére.
5. Ha kellőképpen összeestek a gyümölcsök, és egy lekvárszerű masszát kaptunk (kb. 2 óra közepes lángon való főzés után), akkor elkészítjük az agar agar-t.
6. Ehhez egy külön edénybe öntünk 30 g-nyi agar agar-t, 1 perc alatt csomómentesre keverjük épp annyi hideg vízzel, hogy ellepje, és 2 perc nagy tűzön való melegítés után állandó keverés mellett, hozzáöntjük a lekvárhoz. A kettő elegyét csomómentesre forraljuk.
7. Hozzáadunk egy késhegynyi szalicilt, esetleg édesítőt, ha nem elég édes, és leszedjük a habját.
8. Az üvegeket teletöltjük a forró lekvárral, befőző celofánt teszünk az üvegek szájára és rácsavarjuk a tetejüket.
9. A légmentesítés érdekében azonnal fejre fordítjuk az üvegeket, és így tároljuk, amíg ki nem hűlnek.
Nekem ebből a mennyiségből 4 közepes üvegnyi lekvár lett:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése