2012. augusztus 2., csütörtök

SzuperMuffin

Ha választanom kellene, azt összes recept közül, amit valaha átalakítottam, azt mondanám erre vagyok  a legbüszkébb. Ebben a receptben - az eredetihez képest - szinte csak a száraz és nedves hozzávalók aránya nem változott, minden más igen.


Ez egy tökéletes reform recept: laktató, tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal, fehérjével: ezek főleg a mandulának, diónak és lenmagnak köszönhetőek. A zabpehely már kis fogyasztása esetén is csökkenti a koleszterinszintet, stabilizálja a vércukorszintet, tele van rostokkal, szintén B- és E- vitaminnal, ásványi anyagokkal, lúgosít. A méz, fahéj fertőtlenít. Az alma, répa lúgosít. A szőlőmaglisztről már írtam egy bejegyzést. És még sorolhatnám... 




Hozzávalók (22 darabhoz):

- 4 pohár 175 g-os 1,5% - os joghurt
- 4 (joghurtos) pohár zabpehely
- 100 g vaj
- 3 egész tojás
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 3 evőkanál folyékony édesítő (lehet mézzel, agave sziruppal, juharsziruppal helyettesíteni)
- 4 evőkanál egész lenmag
- 1 pohár szénhidrát csökkentett liszt (MasterMix)
- 1 pohár darált mandula
- 1 pohár darált dió
(A mandula és a dió helyettesíthető bármilyen más olajos maggal: törökmogyoróval, földimogyoróval, mákkal, makadámdióval, pekándióval, paradióval)- 2 teáskanál szőlőmagliszt
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 nagyobb répa reszelve (kihagyható)
- 1 kockázott alma (kihagyható)

Elkészítés:

Összekeverjük a hozzávalókat. Sütés előtt célszerű 30 percet állni hagyni, hogy a rostok jól megszívhassák magukat. Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon, 25-30 perc alatt készre sül.

Megjegyzés:

Célszerű szilikonformában sütni, mert hajlamos beleragadni a muffin papírba.
Pohár = joghurtos pohár




5 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztán tálaltad, és nagyon tetszik a forma amelyben sütötted, szilikonos? Megtudhatom honnan vetted? Köszi :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, szilikonos :) Hogy hol vettem... ez egy nagyon jó kérdés, szerintem Auchan, vagy Cora...

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! Nekem borzasztóan sikerült, bár mindent a leírásnak megfelelően pontosan betartottam. Az egyetlen, amit kihagytam, az a répa volt. Légkeverésessel sütöttem 25 percig, ahogy írva volt. Kívülről már tökéletesnek nézett ki (azért nem hagytam bent 30 percig), hústűvel megszúrtam, semmi se ragadt rá, úgyhogy kivettem. Egy fél óra múlva megkóstoltuk, hát a külső ropogós külsejéhez képest a belseje teljesen nyers és ízetlen volt (a külseje se volt finom, csak az legalább szépnek, ropogósnak nézett ki). Ma reggel visszatettem a sütőbe (nem légkeverésessel) még egy fél órára, szépen átsült és most már ehető lett a belseje is, de egyszerűen semmi íze az égadta világon, valami furcsa izé lett, amit megeszik az ember, mert ehető, de semmi öröme sincs benne. Mindegy, egy pár napig most kénytelen leszek ezt rágcsálni reggelire, mert nem szeretném kidobni. Biztosan nagyon reform, meg minden, de a reformkajának nem lehet finom íze?

    VálaszTörlés
  4. Szia! Nem tudom mi lehetett a gond, nekem a recept alapján mindig jól sikerült. Arra figyeltél, hogy előmelegített legyen a sütő? Mert 15-20 percig is tarthat mire 180 fokra melegszik és akkor csak 10 perc sütési időt kapsz.
    Ami az ízt illeti, ízlés dolga. Én 2 éve nem ettem cukrosat, fehér liszteset, teljesen átálltam a reform dolgokra. Egészen máshogy érzem az ízeket, ami másnak ízetlen, az nekem már édes. Ha te nem étkezel ilyen szigorúan lehet, hogy ez lehetett a ludas. Ami az állagát illeti, tömör és tartalmas. De úgy van ez, mint a barna kenyérrel. Ha nem kemény és nehéz, akkor csak malátával színezett vacak. Nem várhatjuk el, hogy ugyanolyan legyen, mint a Starbucks-ban kapható muffinok. Finomított alapanyagokból gyerekjáték finomat és dekoratívat sütni. De reform alapanyagokból? Már nem annyira. Esetleg próbálj meg több folyékony édesítőt hozzáadni, vagy tegyél bele pluszba mézet, több fahéjat, és közben kóstolgasd, remélem nem ment el teljesen a kedved a kísérletezéstől. :)
    Azért a biztonság kedvéért megsütöm a napokban én is, hátha kitalálom mi lehetett a gond.

    VálaszTörlés
  5. Ismét itt lennék, megsütöttem azóta kb. háromszor, kísérleteztem vele egy kicsit: ha kevesebb száraz anyagot (zabpehely, liszt, mandula) tettem hozzá akkor volt nedvesebb a tészta, ami nyilván logikus is, tehát a megoldás több zabpehely! Ha biztosra akarsz menni, hagyd sütés előtt állni 30 percet, hogy a rostok felszívhassák a nedvességet! ;-)

    VálaszTörlés