2012. június 30., szombat

Eperlekvár Vörösalgával


Nem szeretném felsorolni, hogy hány féle dzsemfix, befőzőcukor, befőtt tartósító van forgalomban. Felesleges dolgok, amiket el akarnak adni nekünk. Idézem az egyik márka hivatalos honlapjáról:

„A ... Dzsemfix 1:1 segítségével könnyen és gyorsan készítheti el kedvenc, hagyományosan édes lekvárjait és dzsemjeit. A termékkel 1000 g gyümölcs dolgozható fel 1150 g cukor (!!!!) hozzáadásával.”

Aki cukrot akar enni, nyugodtan ki is hagyhatja a gyümölcsöt és a többi hozzávalót. Illetve, aki ennyi cukrot hozzáad a lekvárjaihoz, annak felesleges Dzsemfixet használnia, ugyanis a cukor önmagában tartósít. Ha valakit érdekel a dolog mechanikája, ezen az oldalon megtalálja.

Nagyanyáink cukorral, esetleg szalicillal és a légmentesítés technikájával tartósítottak. Egy egészséges házi cukormentes lekvár elkészítéséhez én a következőket használom:

-gyümölcs
-folyékony édesítő vagy xilit, vagy mindkettő
-egy fél citrom kifacsart leve a szép szín érdekében
-késhegynyi szalicil

A legutóbbi alkalommal eperlekvárt készítettem, a következőképpen:

1. 3 kg epret megtisztítunk és egy nagy fazékba öntjük.

2. Addig főzzük, amíg a gyümölcsdarabok a meleg hatására össze nem esnek, és lekvárszerűvé olvadnak.

3. Ekkor hozzáadjuk az édesítőt vagy xilitet (esetemben ez 5 ek. folyékony édesítő és 2 ek. xilit volt) ízlés szerint, illetve egy fél citrom kifacsart levét.

4. A gyümölcs tetején keletkező habot folyamatosan leszedegetjük. Az üvegekbe sem kerülhet hab, mivel befolyással lehet a lekvárunk tartósságára, színére, ízére.

5. Ha kellőképpen összeestek a gyümölcsök, és egy lekvárszerű masszát kaptunk (kb. 2 óra közepes lángon való főzés után), akkor elkészítjük az agar agar-t.

6. Ehhez egy külön edénybe öntünk 30 g-nyi agar agar-t, 1 perc alatt csomómentesre keverjük épp annyi hideg vízzel, hogy ellepje, és 2 perc nagy tűzön való melegítés után állandó keverés mellett, hozzáöntjük a lekvárhoz. A kettő elegyét csomómentesre forraljuk.

7. Hozzáadunk egy késhegynyi szalicilt, esetleg édesítőt, ha nem elég édes, és leszedjük a habját.

8. Az üvegeket teletöltjük a forró lekvárral, befőző celofánt teszünk az üvegek szájára és rácsavarjuk a tetejüket.

9. A légmentesítés érdekében azonnal fejre fordítjuk az üvegeket, és így tároljuk, amíg ki nem hűlnek.


Nekem ebből a mennyiségből 4 közepes üvegnyi lekvár lett:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése