100 g főtt brokkoli csak 20-30 kcal, de magas kálium, kalcium, magnézium, vas, C-, B-, E-vitamin, karotintartalma. A kutatások szerint - a többi káposztafélével együtt - a brokkolinak jelentős szerepe van a rák megelőzésében, lassítja az öregedést, illetve gyomorfekély ellen is beválhat.
Vásárláskor arra figyeljünk, hogy a brokkolirózsa minél zöldebb színű legyen, a sárgászöld virágok nem a frissességet jelzik. Vásárlás után minél előbb használjuk fel, nem marad friss sokáig. Felhasználás előtt mindig alaposan mossuk meg, hogy az apró rovarok, férgek távozzanak belőle!
2 közepes nagyságú brokkoli
1 l tyúkhúsleves
1 csokor újhagyma
4 gerezd fokhagyma
30 g vaj
só
fehér bors
kevés szerecsendió
200 ml főzőtejszín
kenyér, kifli vagy zsemle (tálaláshoz)
sajt (tálaláshoz)
A vajon megpároljuk a hagymákat, majd felöntjük a húslevessel és felforraljuk. A kis méretűre szedett brokkolirózsákat megmossuk és a húslevesben megfőzzük. A brokkoli szárának nem fás részét is belefőzhetjük a levesbe. Ha a brokkoli megpuhult, turmixgépben krémesre turmixoljuk. Visszaöntjük a fazékba, hozzáadjuk a főzőtejszínt és ízesítjük sóval, fehér borssal, kevés szerecsendióval. Egyet forralunk rajta és már készen is vagyunk!
Köretnek készíthetünk fokhagymás pirítóst, de ha valami mutatósabbat szeretnénk: vagdossunk be 1 kiflit vagy zsömlét, jó alaposan locsoljuk meg olvasztott vajjal és kenjünk a tetejére összenyomott fokhagymát. Sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sül. A még meleg leves tetejére reszeljünk sajtot.
Forrás
Ha találok szép brokkolit, ezt a héten meg is főzöm :) nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésakkor recept átmásolva :) nagyon hangulatos az új háttér :)
VálaszTörlés