2013. június 15., szombat

Quiche

A quiche egy klasszikus francia étel, számomra legjobban egy almás pitére hasonlít sós változatban elkészítve. De azért ennél több. Alapvetően egy omlós tésztaalapról beszélünk, megtöltve és megsütve egy tojásos-tejszínes, sajtos, húsos, zöldséges töltelékkel. Ezt körülbelül úgy kell elképzelni, mint a pizzán a feltétet. Az alapokat megtartjuk, a feltétet pedig ízlés szerint variálhatjuk. 
Mindig nehezen veszem rá magam, hogy tésztát gyúrjak, éppen ezért is született meg ez a recept, amihez nem kell külön tésztaalapot készíteni, csak összekutyulni és megsütni.


Hozzávalók (1 bögre = 200 ml):

1 bögre tönköly fehérliszt
2 bögre rizstej (vagy szója, zab)
4 egész tojás
3 evőkanál pálmazsír
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 és 1/2 bögre reszelt sárga cheddar sajt (kb. 100 g)
1 szál póréhagyma
1 nagyobb répa
1 bögre felkockázott csirkemell
1 kávéskanál oregánó
1/2 kávéskanál bors
4 csipet só
vajspray
Tetejére: 
1 nagyobb paradicsom (vékony szeletekre vágva)
100 g szeletelt light trappista

Elkészítés:

A lisztet, tejet, tojást, pálmazsírt, szódabikarbónát egy edényben kézi habverő segítségével nagyjából összekeverjük (nem kell teljesen simára). Hozzáadjuk a reszelt sajtot, felkockázott póréhagymát, répát, csirkemellet és végül a fűszereket. Az egészet egy vajspray-vel kifújt kb. 20x30 cm-es téglalap alakú tepsibe, vagy egy kb. 28 cm átmérőjű kerek sütőformába öntjük. 170°C-on, légkeverésen, fóliával letakarva sütjük 30 percig. Kivesszük és a tetejére fektetjük a sajt és paradicsomszeleteket. További 20 percig sütjük 180°C-on fólia nélkül. Ha elkészült, hagyjuk hűlni és összeállni, megdermedni a tésztát kb. 20 percig, ne vágjuk fel azonnal.

Megjegyzés:

Ennek a sós pitének abban rejlik a szépsége, hogy azt dobálunk bele, amit csak találunk otthon. A póréhagymát lehet helyettesíteni vöröshagymával (teszteltem, ugyanolyan finom), a répát brokkolival, karfiollal, és így tovább. Csirkemell helyett használhatunk pulykamellet, sonkát, bacon szalonnát. A cheddar sajtot az íze és színe miatt javaslom, de finom lehet ementálival, parmezánnal is.



Forrás: Google: 'crustless quiche'