2013. január 27., vasárnap

Az én Carbonaram





A carbonara egy olasz tésztaétel, az alaprecept tojás, sajt, és bacon felhasználásával készül. Az enyém egy picit magyarosabb, éppen ezért szószosabb és fokhagymásabb. Tökéletes választás, ha nagy és éhes társaságra főzünk, de valami gyorsat, egyszerűt, mégis dekoratívat szeretnénk. Csak egy petrezselyemlevelet kell a tésztarakás tetejére tenni, és olyan mintha étteremben készült volna. :)






Hozzávalók

30 dkg bacon szalonna
3 dl főzőtejszín
15 dkg sajt (trappista)
fél kávéskanál bors
1 kávéskanál petrezselyem
4 gerezd fokhagyma
250 g durum fusilli vagy spaghetti tészta

Elkészítés

A csíkokra vágott bacont egy magasabb falú serpenyőben kevés olajon üvegesre sütjük. Felöntjük a tejszínnel, befűszerezzük, hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát. Forralunk rajta egyet és beleszórjuk a lereszelt sajtot is. Ha a sajt elolvadt és homogén mártást kaptunk, beleforgatjuk a kifőzött tésztát. Petrezselyemlevéllel tálalhatjuk.

Megjegyzés

A hozzávalók arányait nem kell túl komolyan venni. Ha húsosabban szeretnénk elkészíteni, használhatunk több szalonnát, ha szószosabban több tejszínt vagy kevesebb tésztát.

2013. január 26., szombat

Mákos Zabkeksz

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz)

1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1 kávéskanál összetört/őrölt édeskömény
1 kávéskanál fahéj
4 teáskanál mák
100 g olvasztott vaj
1 és 1/2 csésze (300 ml) zabpehely
2 tojás
4 evőkanál méz

Mindent összekeverünk egy tálban, és teáskanálnyi adagokat kanalazunk sütőpapíros tepsire, 2-3 cm -re egymástól. 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsül.

Forrás: Thinnest Oatmeal Cookies

2013. január 24., csütörtök

Brokkolis-Répás Tepsis Csirkemell

Ez a recept csak azért született meg, mert abból dolgoztam, amit éppen a konyhában találtam, bár alapreceptként is vehetjük, mert nagyjából bármelyik zöldséggel el lehet készíteni :)

Hozzávalók (egy nagy tepsihez)

2 nagy fej vöröshagyma
3 evőkanál liba-, vagy kacsazsír
500 g csirkemell
szárnyas fűszerkeverék
5-6 db nagyobb répa
2 fej brokkoli
400-500 g tejföl
só, bors
200 g cheddar sajt

Elkészítés

A csíkokra vágott répát és a brokkolirózsákat sós vízben megfőzzük, vagy megpároljuk.
A karikákra vágott vöröshagymát 3 evőkanál liba-, vagy kacsazsíron üvegesre pároljuk és egy nagyobb tepsiben egyenletesen eloszlatjuk. A vékony szeletekre vágott, befűszerezett csirkemelleket olívaolajon, vagy a serpenyőben maradt zsíron átsütjük, majd a hagymaágyra fektetjük. A hús tetejére tesszük a megpárolt répát és brokkolit. A tejfölhöz 1 kávéskanál sót és borsot keverünk, majd a zöldségekre öntjük. A tetejére sajtot reszelünk.
Fóliával letakarva, 30 percig sütjük 180°C-on.

Tipp

Én indiai fűszerkeveréket is kevertem a húspácba, és így mustárral tálaltam.







2013. január 2., szerda

Brokkolikrém


500 g sós-citromos vízben puhára főzött brokkolit 25 g vajban serpenyőben megforgatunk. Hozzáadunk 4 főtt tojás sárgáját, 2 gerezd zúzott fokhagymát, ízlés szerint sót, fehér borsot, kevés szerecsendiót. Botmixerrel pürésítjük, és kihűtjük.

Pirítósra kenve, chipsek, sós ropogtatni valók mellé mártogatósként, natúr húsok mellé a köret részeként tálalhatjuk.

A Brokkolikrém elkészült, jöhet a fun part, hogy meghozzam a kedvet a brokkolievéshez :)












Brokkolikrémleves

Miért jó a brokkoli?

100 g főtt brokkoli csak 20-30 kcal, de magas kálium, kalcium, magnézium, vas, C-, B-, E-vitamin, karotintartalma. A kutatások szerint - a többi káposztafélével együtt - a brokkolinak jelentős szerepe van a rák megelőzésében, lassítja az öregedést, illetve gyomorfekély ellen is beválhat.
Vásárláskor arra figyeljünk, hogy a brokkolirózsa minél zöldebb színű legyen, a sárgászöld virágok nem a frissességet jelzik. Vásárlás után minél előbb használjuk fel, nem marad friss sokáig. Felhasználás előtt mindig alaposan mossuk meg, hogy az apró rovarok, férgek távozzanak belőle!

Hozzávalók (4 személyre)
2 közepes nagyságú brokkoli
1 l tyúkhúsleves
1 csokor újhagyma
4 gerezd fokhagyma
30 g vaj
fehér bors
kevés szerecsendió
200 ml főzőtejszín
kenyér, kifli vagy zsemle (tálaláshoz)
sajt (tálaláshoz)

A vajon megpároljuk a hagymákat, majd felöntjük a húslevessel és felforraljuk. A kis méretűre szedett brokkolirózsákat megmossuk és a húslevesben megfőzzük. A brokkoli szárának nem fás részét is belefőzhetjük a levesbe. Ha a brokkoli megpuhult, turmixgépben krémesre turmixoljuk. Visszaöntjük a fazékba, hozzáadjuk a főzőtejszínt és ízesítjük sóval, fehér borssal, kevés szerecsendióval. Egyet forralunk rajta és már készen is vagyunk!

Köretnek készíthetünk fokhagymás pirítóst, de ha valami mutatósabbat szeretnénk: vagdossunk be 1 kiflit vagy zsömlét, jó alaposan locsoljuk meg olvasztott vajjal és kenjünk a tetejére összenyomott fokhagymát. Sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sül. A még meleg leves tetejére reszeljünk sajtot.

Forrás