2012. november 25., vasárnap

Puha Kenyér

Nem is olyan régen, készítettem egy Black Bread nevű kenyeret: kakaóval, őrölt kávéval, répával, meg mindenféle extrém hozzávalóval. Ez a recept annak a leegyszerűsített változata. 
Így, többféleképpen lehet fogyasztani, több íz illik hozzá, és jobban hasonlít a pékségekben kapható barna v. rozsos kenyérre. Annyi különbséggel, hogy ez kétszer olyan puha, szivacsos, és ha fejbe vágjuk vele egy a konyha közelében tartózkodó rokonunkat, nem okozunk vele maradandó sérülést. Mint tennénk azt a pékséges változat esetében, ami már megvásárláskor felvenné a versenyt Chuck Norris pörgőrúgásával. (De ezt inkább ne próbáljuk ki otthon.)


 
Az alábbi hozzávalókat egy kenyérsütő gépbe adagoljuk és dagasztás programon: dagasztjuk, kelesztjük:

200 g tönkölybúza fehér liszt (ebből 2 evőkanál búzasikér legyen)
200 g szénhidrát csökkentett lisztkeverék
50 g rozsliszt
2 teáskanál só
2 evőkanál méz
3 evőkanál olívaolaj
100 g olvasztott vaj
400 ml langyos víz + 1 teáskanál barna cukor
1 csomag száraz élesztő 

1. Tehát a dagasztás-kelesztés elvégeztével, a tésztát egy olívaolajos sütőpapírral bélelt 30 cm hosszú (hosszúkás) formába simítjuk és további 60 percig pihentetjük meleg helyen.
2. Lekenjük a tetejét 1 egész tojással és megszórjuk egész köménymaggal.
3. 35 percig sütjük 200°C-on, légkeverésen. Ha lejárt a 35 perc, még 10 percig a meleg sütőben pihentetjük.



2012. november 24., szombat

Az angyalok is esznek babot...


A Bud Spencer és Terence Hill filmekből jól ismert étel a Hagymás Bab, amit a két főszereplő mindig fakanállal, forrón a serpenyőből, szigorúan köret nélkül majszol.

Ezt a receptet az egyik legnagyobb BSTH rajongótól kaptam, akit ismerek, a páromtól. :-)

2 személyre:

300 g vöröshagyma
150 g baconszalonna 
5 nagy gerezd fokhagyma
2 konzerv chilis bab 
50 g kenyérszalonna
2 evőkanál liszt
csípős piros arany ízlés szerint
2 teáskanál piros paprika

A hagymát, bacont, szalonnát, fokhagymát apró kockákba vágjuk.
A szalonnákat serpenyőben üvegesre pirítjuk a hagymával. 
Beleöntjük a két bab konzervet és 3 percig főzzük.
Hozzáadjuk a fokhagymát, piros aranyat, piros paprikát, lisztet.
Lassú tűzön addig főzzük, amíg le nem fő a leve. (kb. 10 perc) 

Aki köretet is készít mellé, az személyesen Terence Hilltől fog pofont kapni!



2012. november 13., kedd

Mikrós Krémsajtos Brownie

Ez a süti a Krémsajtos Brownie egyszemélyes, gyors, mikrós változata. Elkészítési ideje maximum 10 perc.


Előkészítünk két kisebb tálat és egy bögrét.

Az egyik tálban a - mikró olvasztás fokozatán, 30 mp - megolvasztunk 1 evőkanál vajat, 2 evőkanál magas kakaótartalmú csokival (kb. 6 kocka). Egy rövid kevergetés után, ha homogén állagú keveréket kaptunk, hozzáadunk 1 evőkanál zablisztet, 1 tojás fehérjét, 1 csipet sót.

A másik tálban 2 evőkanál krémsajtot, 1 tojás sárgáját és 2 teáskanál édesítőt összekeverünk.

A bögrét az ujjunkkal vékonyan kivajazzuk. Belekanalazzuk a kakaós tésztát és a tetejére adagoljuk a krémsajtos keveréket. Egy villa segítségével beleforgatjuk a krémsajtot a tésztába és márványos mintát készítünk.

A mikró sütés fokozatán, 3 percig sütjük.

2012. november 12., hétfő

Krémsajtos Brownie

Szépetty ajánlotta nekem ezt a Nosalty-n lőtt receptet. Röviden: tök egyszerű és tök finom :-)


Hozzávalók 6 darabhoz:

130 g csokoládé 
130 g vaj
2 nagy tojás
1/2 pohár tönköly fehér liszt
egy csipet só

200 g krémsajt 
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 nagy tojás
1 evőkanál folyékony édesítő (vagy 2-3 evőkanál méz)

A csokit a vajjal gőz fölött megolvasztjuk. Ha kihűlt belekeverjük a lisztet, sót, tojásokat.
A krémsajtot összekeverjük a vaníliával, tojással, édesítővel.
6 nagyobb méretű muffin szilikon sütőforma között szétosztjuk a csokis tésztát, és mindegyik tetejére krémsajtot kanalazunk. Egy villa segítségével márványos mintát készítünk.
150°C-on, 35 perc alatt készre sütjük.
Másnapra - hűtőben tárolás után - egy picit megkeményedik a csoki és a vaj miatt, de pár másodperc mikrózás után - mivel összeértek az ízek - talán még finomabb, mint a sütés napján.

*Tipp: Ezt a sütit talán úgy lehet feldobni, ha a csokoládé nem egyszerű tejcsoki vagy étcsoki, hanem karamellás, oreo kekszes, áfonyás, akármilyen ízesített, de el tudom képzelni fehér csokival Milkás krémsajttal is.


Sajtos Rizsgombóc

Ha az ember unja a megszokott köreteket, akkor tökéletes választás ez az osztrák húsmentes Knödel, vagyis gombóc. Hús mellé, vagy csak magában valamilyen mártogatós szósszal is finom.
Az osztrák gourmet portálon, a gutekueche.at - n található eredeti recept zabkorpa helyett búzadarát, zabpehely helyett pedig zsemlemorzsát ír, illetve, hogy olajban süssük ki a gombócokat.

Hozzávalók 16 gombóchoz

4 teáskanál vaj
100 g reszelt ementáli
1 zöldségleves kocka
500 ml víz
200 g sárgarépa (1 nagy méretű vagy két közepes)
200 g barna rizs
1 rúd póréhagyma
1 csipet só, bors
egy tenyérnyi metélőhagyma
80 g zabkorpa

Panírhoz:
2 felvert tojás
zabpehely
Vajspray / Olajspray

1. A zöldségleves kockából, 500 ml vízzel alaplevet főzünk.
2. A rizst megpirítjuk 2 teáskanál vajon, felöntjük az alaplével és puhára főzzük.
3. Közben a répát megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük.
4. A póréhagymát felkockázzuk és 2 teáskanál vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a megfőtt répát, összevágott metélőhagymát, reszelt ementálit, sót, borsot és a zabkorpát.
5. A póréhagymás keveréket a rizshez öntjük és hagyjuk kihűlni.
6. Vizes kézzel gombócokat formázunk, tojásba, zabpehelybe forgatjuk őket.
7. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és lefújjuk vajspray-vel. Erre sorakoztatjuk fel a gombócokat.
8. A tetejüket, oldalukat is lefújjuk és 185°C-ra előmelegített sütőben, légkeverésen, 30 perc alatt készre sütjük.





2012. november 11., vasárnap

Almás-Tejfölös Sütemény

Nemrégiben figyeltem fel az osztrák, ill. német receptekre. Mégpedig azért, mert az esetek 99 százalékában az arányok tökéletesek, és nincs szükség változtatni a recepten, ahhoz, hogy elsőre jól sikerüljön.
Ez esetben egy német Schmandkuchen-t készítettem, almával. A Schmand magyarul tejfölt jelent, a Kuchen pedig süteményt. A sütemény 4 rétegből áll össze: 1. tészta-alap, 2. forró vaníliapuding, 3. sorba rendezett almaszeletek, 4. tejfölös öntet. Ízre talán a Máglyarakáshoz tudnám hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy ennek kelt-tészta alapja és tojásfehérje helyett tejfölös-pudingos teteje van.
A lisztet és az édesítést természetesen most is a saját szabályaim szerint oldottam meg. 



1. Tészta-alap

  • 1 csomag száraz élesztő
  • 150 ml meleg tej
  • 200 g tönköly fehér liszt
  • 145 g zabpehely liszt
  • 30 g búzasikér
  • 50 g puha vaj
  • 1 tojás
  • 1 csipet só és cukor
Az élesztőt, meleg tejet, cukrot, 100 g tönköly lisztet összekeverjük egy dagasztókéssel, vagy kenyérsütőben és 20 percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a tészta-alap maradék hozzávalóit is, és tésztát dagasztunk, 60 percig kelesztjük.

2. Vanília Puding
  • 1 csomag vanília puding
  • 500 ml tej
  • folyékony édesítő (1-2 evőkanál)
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
Elkészítünk egy vaníliapudingot (a tasak utasítása szerint), és még forrón belekeverjük a felvert tojásokat. Félretesszük.

3. Alma
  • 1 kg almát meghámozunk, félbe vágjuk, eltávolítjuk a magházukat, és nagyjából egyforma szeletekre vágjuk.
  • 1 citrom levével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.
4. Tejfölös Öntet
  • 250 g 20%-os tejföl
  • 2 evőkanál méz
  • 3 egész tojás
  • 1 vanília rúd kikapart belseje (alhagyható
  • barna cukor a megszóráshoz
A tejfölt, mézet, tojásokat összekeverjük. Félretesszük.

5. Ha mindent előkészítettünk, és közben a tésztánk is megkelt, már csak össze kell állítanunk és mehet is a sütőbe. Ehhez, a megkelt tésztát duplán rétegezett sütőpapírra borítjuk és egy nyújtófával gáztepsi nagyságúra nyújtjuk. Ha kész beleemeljük a gáztepsibe és kihúzzuk a tésztát, hogy mindenhol egyenletesen fedjen. Megkenjük a vaníliapudinggal. Az almaszeleteket csíkokban felsorakoztatjuk a pudingon. Végül megkenjük a tejfölös öntettel. Légkeverésen, 160°C-on 40-45 percig sütjük a sütő legalsó rácsán/sínén. Az utolsó 5 percben kivesszük és megszórjuk barna cukorral, így fejezzük be a sütést. 




A recept forrása: brigitte.de - Apfel-Schmandkuchen